Interview met: Foxhound

Foxhound

Het is 24 november 2023

Vandaag spreken we met Glenn a.k.a. Foxhound, een DJ die al lange tijd de decks in vuur en vlam weet te zetten met zijn ongekende skills, maar ook één van de mannen achter RETRO Original Hardcore. Onder die naam zijn al een aantal releases uitgebracht op ons label, dus werd het tijd voor een diepgaand interview om meer van deze “allrounder” te weten te komen.


Kun je ons allereerst iets vertellen over je alias DJ Foxhound?

Onder Foxhound draai ik voornamelijk underground Hardcore. Ik zit onder deze naam niet gebonden aan genres. Daarom kan ik alle kanten op en kan ik inspelen op het publiek. De meeste mensen kennen mij van mijn UK Hardcore sets, waarbij ik snel mixwerk combineer met cut- en scratchwerk en mijn sets opbouw van 190bpm naar soms wel 220 bpm.
Harde kicks gecombineerd met veel breakbeats en hip hop samples.


In 2011 deed ik voor het eerst mee aan een dj contest van PRSPCT.
De grap was dat ik nooit eerder live had opgetreden, maar wel meteen de dj contest won samen met een aantal andere waar een area voor werd gehost in Off Corso te Rotterdam. Het moment dat ik hoorde dat ik gewonnen had, was op hetzelfde moment dat ik Metal Gear Solid aan het spelen was en ik een dj naam moest opgeven, maar deze nog niet had. 

Foxhound, komt dus uit de game Metal Gear Solid.

Glenn, we kennen je als persoon als iemand met een enorme diepgang en passie. Welk woord of gevoel komt er in je op als je kijkt naar het punt in je leven waar je nu staat?

1 woord… Wakker.
Waar ik vroeger dacht het universum naar mijn hand te zetten, leef ik nu vanuit mijn hart. Het feit dat je denkt een afgescheiden wezen te zijn van het universum is een illusie en daarom een beperking in alles wat je doet.

Is dit diepgaand genoeg voor jullie? hahaha

Hou je van keiharde muziek of ook van ultieme rust?

Ik kan zo een jaar alleen zijn. Van nature ben ik introvert en heb naast rust blijkbaar ”extremen” nodig zoals hardcore om in balans te blijven.
Ook zoek ik bewust de rust op door meditatie, ademwerk of ijsbaden.

Wat is het dat muziek je brengt?

Gevoel, muziek moet je voelen, het is emotie.
Ik voel het of ik voel het niet. Er zit een bepaalde energie in die ik wel of niet voel en bepalend is of ik het goed vind of niet. Zo is het ook met draaien. Als ik het niet voel en ik in mijn hoofd ga zitten, gaat het niet goed.
Daarom is wat je ziet bij mij on stage, altijd ECHT.

RETRO Original Hardcore is een duo. Hoe zit dit precies?

Mark is producer, hij produceert al sinds de jaren 90 met veel passie verschillende stijlen, maar voornamelijk hardcore. Hij was al een tijdje in zijn eentje met RETRO bezig en had al verschillende releases als R.E.T.R.O. (toen nog geschreven met puntjes) op labels als Gabberhead en Hardcore Never Dies. Op een gegeven moment hadden we een livestream gepland: Foxhound vs RETRO. Dit ging heel natuurlijk en voelde erg goed.

Mark gaf aan zich het meeste zorgen te maken over live optreden aangezien hij door zijn ziekte nooit zeker weet of hij de energie heeft om live te performen.
Vervolgens stelde hij de vraag of we niet gewoon samen konden gaan als duo. Ik als Dj, Mark als Producer.
De rest is geschiedenis. 

Twee vrienden, beide met passie hun leven geweid aan Hardcore & Gabber, hetzelfde kijkend naar de scene, met elk zijn eigen specialiteit DJ & Producer.
Een hecht TEAM wat elkaar perfect aanvult en daardoor een ideale combinatie is.

Waar komt de naam RETRO Original Hardcore vandaan?

Voorheen was het R.E.T.R.O. met puntjes tussen de letters. Maar dit bleek moeilijk vindbaar op internet als je de muziek opzocht.
Google eens Retro Hardcore met safe search UIT hahaha!

Vandaar RETRO Original Hardcore.
De hardcore die we maken/draaien is RETRO, originele hardcore zoals het ooit bedoeld is, maar dan in een nieuw jasje.

Verwacht van ons geen piepkicks en met de rug naar het publiek voor Instagram posts en likes. Wel de oude sound met keiharde 909 kicks, gebracht met veel passie door echt mix- en cutwerk.

Waar komt de passie voor hardcore muziek vandaan?

Muziek loopt als een rode draad door mijn leven.
Voor of tegenspoed. Ongeacht wat er in mijn leven zich afspeelt. Muziek is altijd aanwezig. Ik ben zeer breed georiënteerd, maar in mijn herinneringen luister ik al hardcore sinds mijn 9e jaar.
Rond 1994 was ik al Thunderdome cassette bandjes aan het verzamelen en draaide deze op mijn cassettedeck. Een paar jaar later kocht ik daar maandelijks Thunder Magazine bij van mijn zakgeld.
Een ding wist ik toen al zeker. ”Als ik 16 ben ga ik naar hardcore feesten!” Dat werd uiteindelijk een jaar eerder op 15 jarige leeftijd. Het gevolg was een muzikale reis door verschillende stromingen en genres. En nu 23 jaar verder, veel gezien, maar nog steeds hardcore als basis. 

Wat kunnen we allemaal vinden in je platen collectie?

Mijn collectie telt bijna 1300 platen en is nog steeds groeiende, al koop ik minder dan vroeger door het digitale tijdperk.

Ik heb voornaamlijk de hardcore genres early rave, millennium, industrial hardcore, UK hardcore, frenchcore en terror. Ongeveer 1/3 van mijn collectie betreft UK hardcore. De stijl die ik naast industrial hardcore voornamelijk draai onder mijn Foxhound alias.

Naast hardcore heb ik ook een breakcore/drum & bass collectie. Daarnaast heb ik nog wat losse flodders van ”luister” albums die ik goed vind. Als ik een album goed vind, dan koop ik deze ook gewoon op plaat als deze beschikbaar is.

Waar haal je deze pareltjes vandaan?

Vroeger ging ik naar platenzaken zoals Mid-Town, Housevinyl of Triple Vision. Gewoon lekker speuren naar toffe platen en tracks. Ik heb een hoop parels gevonden op deze manier.
Andere wegen zijn digitaal zoeken via Discogs, webshops of op websites zoals Bandcamp ect.

Wat doe je in het dagelijks leven naast draaien?

Als werk ben ik vestigingsmanager van een Toyota dealer in Amsterdam (aftersales). Ik heb afgelopen jaar een tweede aftersales afdeling erbij gehad in een ander deel van het land. Lekker druk dus, maar in de basis ben ik nog steeds een techneut, omdat ik in het verleden als diagnose-technicus storingen oploste in auto’s en veel met elektronica bezig was.

Daarnaast sport ik veel zoals fitness, mountainbiken of hardlopen, maar ben ik ook altijd wel bezig met voeding.
Ik hou van uitdagingen en het kan zomaar zijn dat ik in de winter rond het vriespunt naar het strand ga om een duik te nemen in de zee zoals “The Iceman” Wim Hof.

In de avonduren ben ik ook vaak te vinden in mijn studio.

Hoe ben je precies begonnen met draaien?

Ik keek altijd vol bewondering naar hoe er met vinyl gedraaid werd op feesten en wilde dat ooit ook leren. In 2005 geïnspireerd door een set van Simon Underground besloot ik te gaan draaien en ben ik begonnen met twee Technics SL1210’s en een gare Gemini mixer, maar ik was bijna iedere dag aan het oefenen.
Later ben ik over gestapt op digitaal in verschillende fases en op verschillende systemen.
Eerst timecode via Traktor, vervolgens de CDJ1000’s en weer later stapte ik over op Rekordbox.
Overigens draai ik regelmatig nog steeds thuis met vinyl op mijn twee SL’s.

Je draait Hardcore. Maar het woord omschrijft voor jou vast meer.
Hoe omschrijf je je muziek stijl of keus op dit moment?

Ik mix snel, neem veel risico en doe met UK hardcore veel cutwerk. Zo zie je dat ik continu bezig ben en zitten mijn sets bijna continu in een ”mix”.

Als RETRO doe ik het qua mixstijl iets rustiger aan, maar ik neem wel de mixtechnieken mee vanuit andere stijlen. Wij zijn er van overtuigd dat we iets anders te bieden hebben in de scene.
Kwalitatief zijn de producties van Mark hoogstaand en ben ik ervan overtuigd dat mijn mix stijl anders is dan dat mensen gewend zijn binnen het nextgen hardcore genre.
Dit jaar op Trailerfest, Gabberland en Ground Zero Festival heeft het publiek kunnen horen hoe hard kicks van RETRO doorkomen. 

Tracks van RETRO zijn o.a. op feesten gedraaid door The Outside Agency, Kaycie, APAC, DJ The Enforcer, Mactron, Lady Error & MD&A en daar zijn Mark en ik erg trots op!

Welke popmuziek spreekt je aan, want uit Nederland komt genoeg ander goeds?

Popmuziek, uhm…  er is wellicht wel wat leuks. Ik sluit niets uit, maar ik kan er niet opkomen wat leuk is EN popmuziek uit Nederland betreft.

Wellicht ben jij de eerste die mij het kan vertellen haha
Er zijn genoeg goede artiesten die wel goed zijn in Nederland, maar die maken geen popmuziek (grijnst).

We weten inmiddels dat je een brede smaak en kennis in muziek hebt. Daarom zijn we benieuwd naar een track, artiest of album die we absoluut moeten gaan checken? Het mogen er uiteraard ook meer dan één zijn.

Nils Frahm – Fundamental Values
Squarepusher – Dark Steering
Pertubator – Sentient
Tash Sultana – Jungle
Portishead – Roads
Mazzy Star – Fade Into You
Bjork – Arme Of Me
IGorrr -Tout Petit Moineau (@ Dour 2014)
Pill Driver – Pitch Hiker

Zo, hopelijk is dit divers genoeg 😉

Luister je graag naar muziek met een boodschap?

Nee, het voelt goed of het voelt niet goed. Rauw, energiek, drama, of gewoon keihard. Ik luister bijna nooit echt naar de teksten.

Draai je liever dat bekende hitje of die onbekende B-side?

 B-Side!

Wat is de mooiste plek waar je ooit gedraaid hebt?

Op Masters of Hardcore in de Brabanthallen, Den Bosch in de Industrial hall.

Waar zou je heel graag willen draaien?

Thunderdome is mijn én ONZE droom!

Heb je ooit muziekles gehad?

Nope en Mark is 100X beter met akkoorden. Wel zou ik ooit willen beginnen met keyboard/pianoles als ik ooit tijd heb.

Zit er een boodschap in de muziek die je draait?

Gevoel is de boodschap. We nemen mensen mee op reis in opbouwende sets.

Wat vind je van de huidige hardcore scene?

Helaas is de scene op verschillende vlakken minder puur geworden, maar we zien gelukkig wel een tegenbeweging in de next-gen hardcore scene. 
Deze jongeren pakken echt die oude gabber cultuur weer op en leven hardcore zoals wij dat vroeger ook deden. Dat vind ik mooi.
De puurheid van de jaren 90 proberen wij met RETRO weer terug te brengen in zowel de producties als manier van draaien.

Wat vind je van de muziekscene in zijn algemeen?

Hardcore/gabber is een echte subcultuur en kent echt een geschiedenis wat inmiddels al meer dan 30 jaar terug gaat. Daarnaast zie je dat het publiek dedicated is waarbij mensen echt hardcore leven, in deze mate zie je dat in bijna geen enkel andere stroming terug.

Welke nummer is in jou ogen een ultieme hardcore klassieker?

Dit is voor mij echt een onmogelijke vraag. Waarschijnlijk als je deze vraag iedere dag stelt, kom ik iedere dag weer met een ander hardcore nummer. Voor vandaag? Miro – Shining

Welke nummer is in jou ogen een ultieme Dance klassieker?

Dance, als in… geen hardcore? uhmm weer zo’n onmogelijke vraag. Voor nu… Push – Universal Nation

Wie vind je de echte grondleggers van de Hardcore scene?

Er is maar een echte grondlegger in mijn optiek.
Marc Trauner (Marc Acardipane) met zijn 300 aliassen heeft hij in mijn optiek het eerste Hardcore nummer gemaakt: Mescalinum United – We Have Arrived

Wie is je favoriete artiest of producer op dit moment?

Mark

En waarom?

Omdat hij de hardste 909 kicks maakt in de scene en deze tracks het verdienen om op groot geluid gedraaid te worden en iedereen weg te blazen.

Pas je de muziek aan naar het publiek waar je voor staat?

Nee, ik dring meer mijn muziek smaak op aan het publiek.
Of dat een goede eigenschap is laat ik in het midden. 

Hoe belangrijk is de opbouw van je set?

Ik probeer altijd een verhaal te vertellen in mijn sets.
Welke stijl ik ook draai, er zit in mijn sets altijd een opbouw en ik probeer altijd het publiek hier in mee te nemen. Daarnaast bereid ik mijn sets maar beperkt voor, zodat ik kan inspelen op het publiek en mezelf niet compleet vast zet.

Welke evenementen bezoek je zelf graag?

Alles wat hardcore ademt zoals PRSPCT en Thunderdome vind ik altijd goed.

Wat spreekt je persoonlijk meer aan de massale festivals of een wat kleinere club?

Ik sta liever in een rauwe kelder voor 1000 man dan op een groot festival waar je verder van het publiek afstaat in daglicht.

Zou je in de line-up van een Hardcore Never Dies event willen staan?

Absoluut!

Wat sprak je zo aan om met ons samen te werken?

Hoe jullie de scene zien en naar hardcore kijken komt overeen met hoe ik er naar kijk. Dat vind ik erg belangrijk in de keuze.

Wat staat er in de nabije toekomst te wachten voor RETRO Original Hardcore en wat zijn de nieuwe projecten aan de horizon?

We hebben ontzettend veel ideeën waar ik helaas nog niet te veel over kan vertellen (flauw he). Wel kan ik zeggen dat er mooie samenwerkingen aankomen met de daarbij horende releases wat wel voor de nodige exposure zal zorgen!

Ook zijn we trots dat ”Back From 97” onlangs gereleased is op 12” vinyl op het label Gabberhead! Dat is echt gaaf.

Zijn we nog iets vergeten te vragen?

Nope! Bedankt voor de leuke vragen 🙂

Ik wil je hartelijk bedanken voor dit interview en we zien je graag nog een keer terug!

Interview door: Ronny Braad
Meer info: Foxhound Linktree