Interview met: Oldskool Johnny

Interview door: Ronny Braad

Het is 24 september 2023 rond 17:00 uur s’middags.
Tegenover mij zit Kees Kok, de meeste mensen zullen hem inmiddels beter kennen als DJ en producer Oldskool Johnny. Afgelopen festival seizoen zagen we hem al op verschillende events voorbij komen, zoals bijvoorbeeld Harmony of Hardcore en Decade. Reden genoeg voor ons om deze artiest en vriendelijke man eens aan een diepgaand interview te onderwerpen.

Welkom bij Hardcore Never Dies, Kees! Wij zijn blij dat we je exclusief mogen interviewen. Zo kunnen wij en de lezers iets meer te weten komen over de man achter de artiest.

Waar komt de passie voor Hardcore muziek vandaan?
Dat gaat terug naar het jaar 2003 toen ik bij de plaatselijke cd winkel mijn eerste cd kocht; Bounzz 1. Ik had op de tv een reclame gezien bij TMF en die muziek vond ik wel lekker klinken. Ik was helemaal nog niet bekend met dat soort muziek ik wist niet eens wat hardcore was. Kort daarop kwamen er nog wat hardstyle cd’s wat nu early hardstyle word genoemd (Kees grijnst).

Ik had met sinterklaas een mixer gekregen, zodat ik mijn twee gewone sony cd spelers kon aansluiten en zo liedjes achter elkaar kon laten afspelen. Ik was uren bezig om op het juiste moment op play te drukken en soms met heel veel geluk klonken de geluiden wel grappig door elkaar heen. Dat moest natuurlijk allemaal gebeuren op volumeniveau maximaal! Dan klonk het net even wat lekkerder. Hierdoor hoorde een achterbuurman (Jan) de beukende beats en dat beviel hem wel. Hij ging vaak in de tuin zitten als ik met muziek bezig was. Op een dag sprak hij me aan; “Ken je Lady Dana? Die draait echt super lekkere muziek”, bleek dat hij groot fan van haar was. Ik had nog nooit van haar gehoord, dus dook achter mijn pc om op Napster te zoeken naar muziek van haar. Mijn eerste download die ik binnen haalde was de cd: Lady Dana – Heroes Of Hardcore uit 1996. Voor mij nog steeds de beste mix cd die ooit is uitgebracht. Ik was vanaf het eerste nummer meteen verkocht! Wat een sound! …en dat mixen van de nummers pfff niet normaal. Kort daarna heb ik wat filmpjes opgezocht waarin ze draaide. Om zo te kijken, van hoe doet ze dat toch. Toen kwam ik erachter wat ik moest doen. Ik moest twee vinyl spelers hebben. Na een jaar sparen heb ik tweedehands wat op de kop kunnen tikken. Een paar bakken vinyl gekocht voor een prikkie. Uren, weken, maanden, jaren lang de filmpjes erbij pakken en dat proberen na te doen. Ik moest het allemaal zelf ontdekken, er was niemand die ik kende die ook draaide of met muziek bezig was. Ik heb het eigenlijk van haar geleerd zonder dat ze er vanaf weet.

Wat doe je in het dagelijks leven naast draaien en produceren?

Ik ben zelfstandige ondernemer. Samen met mijn ouders run ik een bedrijf dat bloembollen netten weer geschikt maakt voor hergebruik. We maken ze we weer als nieuw. Waarbij we de machines zelf bedacht hebben en deze in eigen beheer bij ons gemaakt worden. We hebben een hele fabriek weten op te zetten, die zes dagen in de week draait om de netten te repareren en te wassen. Dit is ook een reden waarom ik een tijd niks met de muziek heb gedaan of eigenlijk heb kunnen doen.

Op events ben je een graag geziene gast. Gaan we je vanaf nu ook wat meer zien optreden?

Graag geziene gast? Dat weet ik niet, daar houdt ik mij niet mee bezig. Ik doe wat ik zelf tof vind en als ik soms de zaal in kijk dan zie ik wel mensen uit hun dak gaan. Dat is een geweldig extraatje (lacht bescheiden)
Mij meer zien optreden: Als het aan mij ligt wel, maar dat is aan de organisaties of ze me willen boeken. Ik kan ze moeilijk dwingen.

Wanneer ben je precies begonnen met produceren en draaien?
Draaien dat is volgens mij in 2005 geweest, mijn eerste feestje Wicked Hardcore in de R17. Ik was toen 15 jaar oud. Produceren is ongeveer 2 a 3 jaar terug begonnen, maar dat kan je niet echt produceren noemen. Meer ontdekken.

Je collab release op Hardcore Never Dies is toch wel een hoogtepunt te noemen. Wat ging er door je heen toen je door RETRO Orignal Hardcore hiervoor benaderd werd?
Geweldig natuurlijk! 🙂 Maar ik heb natuurlijk ook al meerdere tracks zelf uitgebracht.

Je plaat, Revolution, word regelmatig op events gedraaid. Wat gaat er dan door je heen als je je eigen tracks hoort?
Dat gevoel is niet te beschrijven! Tijdens het 30 jarig bestaan van Hellbound afgelopen maart in de Hemkade begon DJ Arjuna zijn set met drie tracks van mij, dat is zo geweldig om je eigen tracks te horen als bezoeker en ook nog eens totaal onverwacht.

Je draait Hardcore. Maar het woord omschrijft voor jou vast meer. Hoe omschrijf je jouw muziekstijl of keus op dit moment?
Oldskool, dat is geen keuze. Dat ben ik gewoon. Ik ben nooit bezig met muziek stijlen of iets. Wat ik vet vind doe ik gewoon. Vaak is dat toevallig early/oldskool gerelateerd, maar dat gaat vanzelf. Het is voor mij geen bewuste keuze.

Waarom regel je al je boekingen liever zelf?
Dat is omdat ik niemand ken met een boekingsbureau.

Wat is de mooiste plek waar je ooit gedraaid hebt?
Dat is een lastige…. mag ik er drie kiezen?

Tuurlijk!
Ouwestijl in Radion, dat was een heel gaaf underground gevoel.
– Harmony Of Hardcore Festival, in 1 woord geweldig.
– Decade Of Early Hardcore in Culemborg, ook één om nooit te vergeten.

Waar zou je heel graag willen draaien?
Ghosttown, want 13 januari ’24 mag ik daar draaien!
En Pandemonium zou ik ook echt heel gaaf vinden.
Maar… het zijn er nog zoveel.

Waar gaat je voorkeur eigenlijk naar uit, draaien of produceren?
Draaien staat bij mij op plek één. Produceren is ook leuk. Alleen gaat er zoveel tijd inzitten, voordat je wat hebt en dat de track echt af is… Ik vind het bedenken leuker en ik heb niet zo heel veel geduld om achter een bureau te zitten. Het is niet zo mijn ding. Ik moet fysiek bezig zijn.

Wat is je advies voor iemand die een goede Producer wil worden?
Pff… daar vraag je me wat. Een goede producer, dat kan ik je niet vertellen hoor. Wat ik tof vind om te horen bij andere producers is als ze geen rekening houden met de huidige trend van het moment of anderen na doen/kopiëren, maar dat het echt uit henzelf komt.

Heb je ooit muziekles gehad?
Nee, ik ben niet zo van het les volgen.

Wat gebruik je voornamelijk om te produceren?
Een analoge sampler en FL Studio.

Zit er een boodschap in de muziek die je maakt?
Nee ik doe maar wat. Wat er op het moment in me opkomt of waar ik tegen aan loop.

Wat vind je van de huidige Hardcore scene?
Goed, ik hou me daar niet zoveel mee bezig. Ik vind het wel jammer dat alles in hokjes geplaats word.

Welke nummer is in jou ogen een ultieme Hardcore klassieker?
L.A Style – James brown is dead

Wie vind jij de echte grondleggers van de Hardcore scene?
DJ Rob, Paul Elstak, Waxweazle. Ik ben er vast nog een paar vergeten maar deze komen zo in me op.

Wie is je favoriete artiest of producer?
Op dit moment: Arjuna en Waxweaxle.

En waarom?

De muziek spreekt me het meeste aan en ze blijven altijd dicht bij zichzelf.

Pas je jouw muziek aan op het publiek waar je voor draait?
Nee eigenlijk niet. Ik kijk wel altijd hoe laat ik sta op de timetable en wie er voor me en na mij draait. Daaruit maak ik wel een keuze qua bpm. Hoe ik start en eindig ongeveer, zodat het mooi past binnen de timetable.
Per feest probeer ik me in te leven in wat voor thema of sfeer eraan hangt en vanuit daar ga ik opzoek naar tracks die ik mee ga nemen voor die avond. Maar het kan best zijn dat als ik aanwezig ben dat ik toch heel wat anders ga draaien dan wat ik in me hoofd had. Ik laat het ook aan het moment of gevoel over.

Hoe belangrijk is de opbouw van je set?
Dat vind ik het allerbelangrijkst. Een uur lang naar een set luisteren in hetzelfde bpm met de zelfde kick en in dezelfde key daar hoef je mij ook niet wakker voor te maken. Dat vind ik echt verschrikkelijk.

Welke evenementen bezoek je zelf graag?
Vanaf 2007 probeer ik bij elke Ghosttown en Pandemonium te zijn. Maar ik kan nog wel een hele lijst invullen. Er zijn zoveel leuke evenementen/feesten.

Wat spreekt je persoonlijk meer aan:
de massale festivals of een wat kleinere club?
Dat maakt mij niet uit. Als de sfeer goed is dan maakt het geen verschil.

Zou je in de line-up bij een Hardcore Never Dies event willen staan?
Ja natuurlijk!

Wat sprak je zo aan om met ons samen  te werken?
De mensen die erachter zitten!

Wat staat er in de nabije toekomst te wachten voor Oldskool Johnny en wat zijn de nieuwe projecten aan de horizon?
In december mijn eerste solo release bij Hardcore Never Dies met twee tracks; Bloodstring en With The Kicks. Ik ga natuurlijk niet stil zitten. In het nieuwe jaar komen er vast meer tracks uit. Mijn bedoeling is gewoon om lekker zo door te gaan en we zien wel waar het schip strand.
Zolang ik er plezier in heb 🙂

Met wie zou jij ooit is b2b willen draaien?
Ik vind b2b echt verschrikkelijk. Als ik achter de draaitafel sta dan moet ik gewoon lekker minimaal een uur achter elkaar knallen. Iedere keer er vanaf moeten, omdat de ander moet draaien vind ik echt verschrikkelijk. Maar b2b met Lady Dana of Arjuna, daar zal ik nooit nee tegen zeggen. Dat is stiekem wel een bucket-list dingetje met een gouden randje.

Ik wil je hartelijk bedanken voor dit interview en zie je graag nog een keer terug!

Meer info over Oldskool Johnny:
Website: www.oldskooljohnny.nl
Bookings:info@oldskooljohnny.nl